Ei helppoa ja kivaa vaan väistämätöntä. Tämä on totuus rakentamisen uudistamisesta. Fiberwoodin Jarmo Hauru on ollut paikalla niin kauan, että ennusmerkkejä ei tarvitse lukea tähdistä. Fossil Free -sarjamme esittelee startup-yrityksemme asiantuntijatiimin, joka on vapaa vakiintuneista käsityksistä ja tavoista ja asemoitunut johtamaan, haastamaan ja uudistamaan kokonaisia toimialoja.
Mitä sitä vanhoja uria tamppaamaan, kun on jo vuosikymmenet avannut latuja ristiin rastiin maailmalla. Jarmo Hauru on mennyt sinne, minne on haluttu kehittää uusia teknisiä ratkaisuja ja järjestelmiä rakentamisen tarpeisiin. Tällä missiolla hän on ollut niin Lähi-Idän, Keski-Aasian, Pohjoismaiden kuin Itä- ja Länsi-Euroopan markkinoilla. Nyt hän aikoo piirtää Fiberwoodin kartalle asiakkuuksista ja markkinoista vastaavana johtajana.
Jarmo kuvaa työtään tekniikan ja talouden liitoksi. Suurilla kansainvälisillä markkinoilla on aina ollut kova kilpailu. Rakennusinsinöörin osaamiselle on ollut käyttöä, kun kohteena on ollut milloin talonrakentaminen, milloin teollinen rakentaminen. Kun Fiberwoodilla tuli vastaan osuva työtehtävä sekä mahdollisuus osakkuuteen, Jarmo pystyi kokemuksensa turvin arvioimaan nuoren yrityksen mahdollisuuksia:
– Fiberwoodilla on käsissään tulevaisuuden ratkaisu, jolle on selkeä tarve. Näen sillä valtavan potentiaalin ja myös itselläni hyvät mahdollisuudet onnistua tehtävässäni. Uuden luominen kiehtoo. Siihen sisältyy riskejä mutta myös mahdollisuuksia, Jarmo kertoo.
Vähähiilisen rakentamisen pahimmat kilpailijat: vanhat tavat ja tutut reitit
Potentiaali on tunnistettu myös asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden keskuudessa.
– Asiakkaat osoittavat selkeää kiinnostusta ratkaisuamme kohtaan. Fiberwoodilla on käsissään aidosti uusi tuote verrattuna mihinkään aikaisempaan. Vähähiiliseen rakentamiseen on tarjolla melko vähän ratkaisuja, ja niille on imua markkinoilla.
Kilpailua toki on, mutta Jarmon mukaan todellinen kilpailu käydään vanhoja ratkaisuja vastaan. Vanhat tavat, tutut reitit, tunnetut toimittajat, niiden parissa ihmisen on helppoa ja mukavaa pysyä.
Helppoa ja mukavaa tai ei, vähähiilisen rakentamisen ratkaisuja on löydettävä paitsi maapallon tulevaisuuden myös lainsäädännön asettamien velvoitteiden takia. Ympäristöministeriössä laaditun rakentamisen tiekartan mukaan rakennusten elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä ohjataan lainsäädännöllä 2020-luvun puoliväliin mennessä. Rakennusmateriaalit tuottavat kolmanneksen kaikesta EU:n jätteestä, ja 40 % kaikesta energian kulutuksesta EU:n alueella käytetään rakennusten lämmittämiseen ja viilentämiseen. Tavoitteena on, että vuoteen 2050 mennessä EU:n rakennuskanta ei tuota lainkaan päästöjä.
– Luvut ovat isoja ja muutoksen tarve suuri, kun puhutaan rakentamisen ja rakennusten aiheuttamista ilmastovaikutuksista. Hyvä uutinen on, että voimme todella löytää ratkaisuja ja saada aikaan muutoksen. Sanotaan, että rakennusala muuttuu hitaasti, mutta kun muistelen opiskeluaikojani, silloin käytettiin monia materiaaleja ja menetelmiä, jotka tänä päivänä näyttäytyvät konservatiivisina. Kyllä rakentaminen on siis muuttunut, nyt olemme kuitenkin kaikkein suurimman uudistumisen äärellä.
Jarmo toteaa, että muutostahdin kiihtyessä materiaalitoimittajat joutuvat käymään tuotepalettejaan läpi. Rakentamisen lisäksi muutospaineita kohdistuu moniin muihinkin kohteisiin kuten pakkausmateriaaleihin. Fiberwoodin ratkaisuja voidaan soveltaa moneen, joten mahdollisuuksien kartoittamisessa ei kovin nopeasti tule päätyseinä vastaan.
Vaihtoehtoja on – niistä pitää kertoa ja niitä pitää vaatia
Uusien markkinoiden raivaaminen ja työ startupissa ei ole voitosta voittoon kulkemista. Läpimurtoa pitää jaksaa odottaa ja sitkeyttä harjoittaa. Jarmo saa virtaa ennen kaikkea asiakkaiden kanssa koetuista onnistumisen hetkistä:
– Se on palkitsevaa, kun asiakkaalle löytyy ratkaisu, joka sopii kaikilta osin heidän tarpeisiinsa ja vaatimuksiinsa. Teemme asiakaskohtaista räätälöintiä, säädämme teknisiä parametreja. Kun lopulta löydämme ratkaisun, joka todetaan hyväksi ja kestää aikaa, se on iso asia. Peilini on asiakkaassa, siinä mitä saamme yhdessä aikaan.
Jarmo peräänkuuluttaa yhteistyötä ei vain asiakkaiden vaan alan kaikkien toimijoiden kesken. Muutosta ei tehdä yksin, vaan ratkaisuja pitää hakea yhdessä.
– Meidän pitää herättää kiinnostusta ja levittää tietoa läpi koko ketjun. Rakennuttajien, arkkitehtien, suunnittelijoiden, talotehtaiden ja loputa myös kuluttajien on oltava valveutuneita ja tiedettävä, että vähähiilisiä vaihtoehtoja on olemassa.
Jarmon kilometreihin on mahtunut jo monenlaisia saavutuksia, mutta hän uskoo, että uran tähtihetki on vasta edessä:
– Visioissani Fiberwoodilla on laaja ja kehittyvä tuotevalikoima ja olemme saaneet yrityksen isoon kasvuun. Olemme olleet aallonharjalla ja pystyneet ennustamaan, miten rakentaminen muuttuu. Löydämme yhä uusia, kehittyviä ratkaisuja, mikä ruokkii nälkää jatkossakin.