Fiberwoodin tarina: mistä materiaali-innovaatiomme sai alkunsa?

Juuremme ulottuvat nimemme mukaisesti syvälle suomalaiseen havumetsään – ja erityisesti siitä inspiraationsa ammentaneeseen pitkään puunjalostusperinteeseen ja tutkimusosaamiseen. Innovaatiomme ydin on suomalaisessa tutkimuslaboratoriossa kehitetty uraauurtava vaahtorainausteknologia, jonka avulla lähdimme kehittämään ihmisille sekä ympäristölle turvallisia eriste- ja pakkausmateriaaleja metsäteollisuuden sivuvirroista ja muista luonnonkuiduista. 

Katalysaattoreina toimivat suomalaiset visionäärit, jotka haastavat materiaalien käytön perinteitä, näkevät mahdollisuuksia raaka-aineiden resurssitehokkaampaan käyttöön ja ajattelevat aina tulevien sukupolvien parasta. Mutta ennen kaikkea: eivät lannistuneet ensimmäisistä ”ei, ei, ei”-kommenteista.  

Osa 1: Vaahtorainausteknologiasta innovaation ydin

Turve, sammal, havunneulaset – jopa sipulinkuoret. Vastaväittäjän kasvot olivat alkaneet jo lievästi punoittaa. Mihin ihmeen raaka-aineeseen väittelijän kehittämää vaahtoteknologiaa EI muka voisi soveltaa? 

Aalto-yliopiston biotuotteiden ja biotekniikan laitoksella toukokuussa 2017 käynnissä ollut väitöstilaisuus käsitteli VTT:n entisen erikoistutkijan ja silloisen Paptic Oy:n perustajan ja tuotekehitysjohtajan Karita Kinnunen-Raudaskosken väitöskirjaa ”Vaahto kantavana faasina – monikäyttöinen teknologia teollisiin sovelluksiin”. 

Karitan tutkimustyö oli lähtenyt liikkeelle Keskuslaboratorio KCL:ssä yli vuosikymmen aikaisemmin tarpeesta kehittää uutta paperilaatua. Jauhetusta, mekaanisesta massasta valmistettu mikrofibrilliselluloosapinnoite oli paljastunut mahdottomaksi levittää perinteisillä menetelmillä. Silloin Karitalla välähti: Mitä jos päällystysmateriaalin levitystapa olisikin vaahto?  

Osa 2: Sahanpurusta pysyväksi levyksi

Samaan aikaan toisaalla muuramelaiset Pitkälän veljekset Jukka ja Jyri pohtivat, kuinka modernissa rakentamisessa voisi hyödyntää perinteistä sahanpurua. Puhdasta luonnontuotetta olisi erityisesti mekaanisen metsäteollisuuden sivuvirtana saatavilla runsain määrin, ja nyt merkittävä osa siitä poltettiin energiaksi.  

Heidän yrityksensä Vipura Oy valmisti pien- ja puutaloja, ja he halusivat korvata ekologisella vaihtoehdolla mineraalikuitu- ja muovieristeet. Tunnettu haaste kuitenkin on irtopurun pakkautuminen vuosikymmenten saatossa, jolloin rakenteen yläreuna ikkunoiden alla ja katonrajassa alkaa falskata. Mitä, jos sahanpurua saisi jollain ekologisella keinolla työstettyä pysyväksi levyksi ja siten käytettyä eristeenä muuallakin talossa? 

Osa 3: Idea lähtee lentoon liiketoimintaosaamisen turvin

Osapuolet jatkavat uraauurtavaa työtä tahoillaan. Pitkälän veljekset vievät materiaali-ideaansa eteenpäin VTT:n asiakasprojektina, jossa selvitellään sahanpurun saattamista levynä koossa pysyvään muotoon. Näiden VTT:llä teetettyjen hankkeiden pohjalta Fiberwood perustetaan vuonna 2019 ja patenttihakemus laitetaan vireille.  

Ratkaiseva kehitys- ja liiketoimintaosaaminen astuu yritykseen uusien hallitusten jäsenten Juho Kiviojan ja Tage Johanssonin myötä. Juho aloittaa hallituksen puheenjohtajana ja Tage ottaa vastaan toimitusjohtajan viitan. Kaksikko ryhtyy viemään kehitystyötä eteenpäin vaadittavien lisäresurssien kera. Tage kokeneena teknologia-startupien kehittäjä painaa kaasua, ja onnistuneiden FFF- ja enkelirahoituskierrosten sekä onnistuneiden testitulosten myötä Fiberwood on valmis siirtymään eteenpäin ja palkkaamaan ensimmäiset työntekijänsä.  

Osa 4: Oikein ajoitettu yhteentörmäys

Yksi ihminen tuntee yhden, toinen toisen ja lopulta tammikuussa 2022 Karitan puhelin soi. Soittaja on Tage, joka uskoo Karitan tutkiman vaahtoteknologian olevan oikea tie saavuttaa tavoitellut päämäärät. Näin Fiberwoodin oma aktiivinen tuote- ja prosessikehitys alkaa keväällä 2022 Karitan sekä vaahtorainausteknologiaa tuntevan konerakennusspesialistin tukemana. Lisäpotkua kehitystyö saa, kun Karitan entinen VTT-työtoveri, myös vaahtorainauksesta Aalto-yliopistossa väitellyt Jani Lehmonen liittyy mukaan Fiberwoodiin helmikuussa 2023. 

Osa 5: Metsäteollisuuden hukasta fossiilisten materiaalien haastajaksi

Fiberwoodin kehitystyö ja osaaminen otetaan markkinoilla hyvin vastaan: fossiilivapaalle ja luonnonmukaiselle eriste- ja pakkausmateriaalille löytyy nopeasti kysyntää, ja yritys aloittaa tuotekehityshankkeita ensimmäisten asiakkaiden kanssa. Kuten jo alussa perustajat uumoilivat, teknologia ja materiaali soveltuvat hyvin monenlaisiin käyttökohteisiin. 

Lopputuloksena Fiberwoodilla on nyt käsissään vaahtorainausteknologialla puusta ja muista luonnonkuiduista valmistettua sataprosenttisesti kierrätettävää uudentyyppistä materiaalia, joka haastaa mineraalivillan ja solumuovit, ja paljon muutakin.  

Ja tarina on vasta alkanut.  

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tiedon seuraavista askelistamme ensimmäisenä!