Ketterää, käytännönläheistä ja moniammatillista – Fossile Free –sarjamme seitsemäs osa esittelee Antti Romon, joka kertoo Fiberwoodin koekoneen suunnitteluprojektista sekä tiestään koneenrakennusalalle.
Kovin moni ei ala kerryttää työelämässä relevanttia osaamista jo 15-vuotiaana. Antti Romon kädentaitojen ja mittavan tietopankin alkulähde on yrittäjä-isän metallialan yrityksessä Mikkelissä, missä Antti sai tehdä töitä isän apuna. Alan valinta oli jo varhain selvä.
Opinto-ohjaajan kannustamana Antti suoritti kaksoistutkinnon, joka toi sekä ylioppilastutkinnon että levyseppähitsaajan pätevyyden. Seurasi kone- ja tuotantotekniikan opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, kesätöitä hitsaajana, suunnitteluinsinöörin työ suunnittelutoimistossa ja maisteriopinnot Aalto-yliopistossa. Kaasu- ja energiatekniikan projektien parissa Sarlinilla Antti toimi pääsuunnittelijana. Nyt hän työskentelee Fiberwoodin mekaniikkasuunnittelijana keskellä yrityksen seuraavan suuren harppauksen kuuminta pistettä – koekoneen suunnittelua.
– Koska aloitin nuorena, olen ehtinyt näkemään paljon ja tekemään hyvin käytännönläheistä työtä. Myös diplomi-insinöörinä olen säilyttänyt mahdollisimman käytännönläheisen otteen suunnittelutyöhön, Antti kertoo.
Suunnittelutoimistossa Antti toteutti maanalaisiin kaivoskoneisiin liittyneitä tuotekehitysprojekteja. Sarlinilla hän toimi toimitusprojekteissa hankinnan, suunnittelun ja työnjohdon sekä kaasuasennusvastaavan tehtävissä. Keväällä 2024 Antti liittyi tuotanto- ja logistiikkajohtaja Jari Varjotien tiimiin Fiberwoodilla.
Kulttuuri kannustaa kehittymään ja vaikuttamaan
Fiberwoodin ihmisillä on takanaan kansainvälisiä työuria, tehdashankkeita, tutkimusprojekteja – merkittäviä ammatillisia saavutuksia mutta myös elettyä elämää. Näkymä, jossa saisi kehittyä tällaisessa seurassa ja tehdä uraauurtavaa työtä kestävän tulevaisuuden puolesta, vakuutti Antin siitä, että startupilla on hänelle paljon annettavaa.
– Jarilta ja muilta fiberwoodilaisilta on mahdollisuus oppia ja kehittyä sitä kautta itse. Ihmiset täällä todella uskovat asiaansa ja ovat kovalla tarmolla mukana. Minulla on mahdollisuus vaikuttaa sekä omaan työhöni että jopa kokonaiseen toimialaan. Fiberwoodilla siihen myös kannustetaan.
Kun koekone valmistuu, Fiberwoodin tuotekehitys etenee laboratoriotesteistä ja pilot-koneella valmistetuista tuotteista kohti määrämittaisia, asiakkaille tuotettavia levyjä sekä pieniä tuotantoeriä. Myöhemmässä vaiheessa koekonelinjasta tulee tuotekehityksen kone.
– Työhöni kuuluu monipuolisia tehtäviä niin koelinjan suunnitteluun, kiinteistöön kuin ympäristön rakentamiseen liittyen. Olemme määritelleet, minkälaisten tuotteiden tekemiseen koekonetta ensimmäisessä vaiheessa tarvitaan. Sitä kautta syntyi vaatimukset koskien koneen mittoja, tilavuuksia, voimia, nopeuksia ja toimintaperiaatteita. Emme pysty ennustamaan kaikkia tulevaisuuden tarpeita, mutta tavoittelemme suunnittelussa lopputulosta, jossa koneen jatkokehitys olisi mahdollista.
Koneenrakennus hyötyy moniammatillisesta yhteistyöstä
Oivallukset, jotka suunnitteluteknisiä kysymyksiä pohtiessa syntyvät, ovat Antista työn helmiä. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun hän on vastauksia etsiessään palannut isänsä pajalla näkemiinsä toteutuksiin.
– Usein muistan jonkin mekanismin tai ratkaisun, jonka olen nähnyt aikaisemmin ja hyödynnän tätä suunnittelussa. Yleisesti ottaen suunnittelun paras anti on se, kun näkee oman idean jalostuvan suunnittelusta käytäntöön.
On myös palkitsevaa olla mukana rakentamassa uudentyyppistä konetta aivan alusta valmiiksi saakka.
– Kaikkien ratkaisujen keksiminen ei ole helppoa, mutta juuri haasteellisuus pitää mielenkiinnon yllä ja tuottaa ammatillista iloa, Antti toteaa.
Insinöörien luvatussa maassa Antti haluaa haastaa perinteiset suunnitteluprojektien kokoonpanot ja käytännöt. Uuden koneen rakentamisen ei tarvitse olla raskasta ja byrokraattista, eikä sitä kannata tehdä pelkästään insinöörien kesken. Hän liputtaa käytännönläheisten työtapojen ja moniammatillisen yhteistyön puolesta ja iloitsee siitä, että Fiberwoodilla kaikki ovat todella kiinnostuneita projektista:
– Saavutamme paremman lopputuloksen, kun mukana on eri alojen ammattilaisia, teemme poikkitieteellisiä tutkimuksia ja keskustelemme niistä. Tähän mennessä kertyneet kokemukset ja havainnot ovat koekonetta suunnitellessa äärettömän tärkeitä.