Toimitusjohtaja Tage Johansson

Metsäteollisuuden hukasta kuoriutuu rakennus- ja pakkaus­teollisuuden vihreä voimavara

Suomalaisen materiaaliteknologia-startup Fiberwoodin kehittämät puu- ja luonnonkuitupohjaiset eriste- ja pakkaussuojamateriaalit tarjoavat vastauksia aikamme haasteisiin: vähähiiliseen rakentamiseen ja muovijätteen vähentämiseen.

Mitä jos metsäteollisuuden sivuvirtoja ei poltettaisikaan energiaksi? Fiberwood hyödyntää hukkaa jalostamalla siitä kierrätettäviä ja täysin muovittomia materiaaleja vaihtoehdoksi mineraalivilla- ja solumuovipohjaisille eristeille ja pakkaussuojille.

”Missiomme on vauhdittaa puurakentamista luonnonkuitupohjaisilla ja hengittävillä materiaaleilla sekä vähentää muovin käyttöä pakkausteollisuudessa”, toimitusjohtaja Tage Johansson tiivistää.

Yhtiön puolella ovat markkinoiden ajurit, jotka ohjaavat kehitystä vähähiiliseen rakentamiseen sekä metsän ja puuraaka-aineen arvon kasvattamiseen.

”Saavutamme satakertaisen säästön energian kulutuksessa kuiduttamalla sivuvirrat eriste- tai suojamateriaaliksi verrattuna polttamalla saatuun kertahyötyyn. Samalla estämme puuhun sitoutuneen hiilen karkaamisen hiilidioksidiksi ilmakehään ilmastoa lämmittämään.”

0 % muovia, 100 % kierrätettävä

Uudenlaiset tuotteet vaativat myös uudenlaisia teknologioita. Fiberwood hyödyntää vaahtoteknologiaa, jolla voidaan valmistaa niin keveitä ja huokoisia kuin tiiviimpiä rakennelujia tuotteita.

”Yhdistelemme erilaisia kuituja ja luonnonmateriaaleja esimerkiksi eristävyyden, hengittävyyden, akustiikan ja rakenteellisen kestävyyden luomiseksi”, Johansson kertoo.

Elinkaarensa loppupäässä eristeenä tai pakkaussuojana palvelleet kuitulevyt voidaan kierrättää.

”Jos purkujäte päätyy kaatopaikalle, muovittomat levyt biohajoavat ja muodostavat mikromuovitonta ravinnerikasta multaa.”

Tähtäin kansainvälisillä markkinoilla

Keväällä 2023 hankitun yli kolmen miljoonan euron rahoituksen turvin Fiberwood kehittää tuotantoteknologiaansa ja rakentaa ensimmäistä koelinjaansa Suomessa.

Johanssonia kuunnellessa käy selväksi, että eristeet ja pakkaussuojat ovat vasta alkusoittoa: ”Skaalattavissa olevalla puu- ja luonnonkuitupohjaisella materiaalilla on potentiaalia istua lukemattomiin sovellutuksiin maailmalla.”

Artikkeli on julkaistu alun perin saksaksi Handelsblattin Nordische Profis 2023 -liitteessä 2.11.2023.

Nordische Profis 2023

Parhaillaan kehitämme useita puukuitupohjaisia rakennusmateriaaleja, rakennamme koelinjaa ja etenemme kohti ensimmäistä tuotantotehdastamme.
Tilaa uutiskirjeemme ja saat tiedon seuraavista askelistamme ensimmäisenä.