Jussi Hautala – diplomityön kautta startupin tuotekehityksen ytimeen

Työuransa voi aloittaa myös startupissa. Näin teki Jussi Hautala, joka on Fiberwoodilla liittymässä vaahtorainauksen asiantuntijoiden joukkoon. Fossil Free -sarjamme on esitellyt rivin konkareita, ja nyt on seuraavan sukupolven vuoro. 

Sana Fiberwoodista oli kiirinyt Oulun yliopiston prosessitekniikan opiskelijoiden keskuudessa. Jussi Hautalalla oli taskussaan kesätyökokemusta isoista kemian- ja terästeollisuuden yrityksistä, mutta häntä kiinnosti mahdollisuus kehittää jotain aivan uutta. Keskustelujen kautta Jussille avautui mahdollisuus tehdä diplomityönsä Fiberwoodille. Yhtenä ohjaajana Jussin opinnoissa toimi Fiberwoodin teknologia- ja tuotekehityspäällikkö Jani Lehmonen.

Diplomityöstään Jussi sai parhaan arvosanan ja nyt hän toimii tutkimus- ja kehitysinsinöörinä Fiberwoodin laboratoriossa Jyväskylässä. 

– Vaahtorainausteknologia kiinnosti, koska se oli minulle täysin uutta. Lisäksi puukuidun hyödyntäminen rakennusmateriaalina ja kiertotalouden näkökulma kiehtoivat, Jussi kertoo. 

Labrassa testataan, analysoidaan ja nikkaroidaan 

Nyt Jussi ja Jani etsivät yhdessä ratkaisuja siihen, miten materiaalitutkimuksen keinoin voidaan vastata tuotteiden toiminnallisiin vaatimuksiin. Tavoitteena on kehittää ekologisia ja kestäviä materiaaliteknologisia ratkaisuja, jotka perustuvat luonnonmateriaaleihin. Tiimi kehittää reseptejä ja tuoteaihioita koekoneelle ja lopulta asiakkaiden käyttöön. 

– Teemme paljon datan analysointia ja laskentaa. Etsimme asiayhteyksiä, kuten mitä tapahtuu kokonaisuudelle, kun yhdistää tietyt materiaalit tai muuttaa yhtä tekijää. Tämä on jatkuvaa oppimista, Jussi kertoo. 

Yksi ratkaistavista kysymyksistä liittyy käytettävien raaka-aineiden vaikutuksiin puukuitulevyn ominaisuuksissa, ja yksi haasteista on puukuitulevyn lujuusominaisuuksien kehittäminen.  

Kun laboratoriokokeissa saavutetaan tuloksia, seuraava askel on testata, miten ne toimivat käytännössä. Tuotteen pitää vastata sekä asiakkaan toiveita että tuotantolinjan mahdollisuuksia. 

– Selvitämme tuotekehityksen kanssa, sopiiko saatu tulos asiakkaan asettamiin raameihin ja onko toteutus mahdollinen tuotantoprosessin kannalta, Jussi selittää. 

Työssä tarvitaan paitsi akateemista osaamista myös kädentaitoja, kun Jani ja Jussi suunnittelevat ja nikkaroivat laitteita. Konkreettinen tekeminen on Jussistakin työn suola: 

– Innostun kaikesta tekemisestä. Se tunne, kun olemme kehittäneet tuotteen alusta asti, tutkineet ja hienosäätäneet sitä, ja lopulta saamme valmiin kappaleen tuotettua, on kaiken vaivan arvoinen, Jussi iloitsee. 

Vuoropuhelu sukupolvien välillä vie kehitystä eteenpäin 

Fiberwoodin tiimissä uusien teknologioiden, toimintatapojen ja ajatusten liikkuminen sukupolvien välillä on käsinkosketeltavaa. Jussin ja Janin yhteistyössä vaahtorainauksen osaaminen siirtyy vanhemmilta nuorille. Konkariosastolla puolestaan tunnustetaan, että nuoria kaivataan kirittämään vanhempiaan ja tuomaan tuoreita näkökulmia. He ovat eläneet eri ajassa kuin Jussin ikäluokka: 

– Synnyimme digitaaliseen maailmaan, jossa tietoa on valtavasti ja asiat ovat jatkuvassa muutoksessa. Olemme kasvaneet sopeutumaan ja muuttumaan. Pystymme kyseenalaistamaan vanhoja kaavoja, menetelmiä ja rakenteita. Hierarkioiden tai auktoriteettihahmojen sijaan minun sukupolveni arvostaa yhdessä tekemistä, hyviä vuorovaikutustaitoja, tunneälyä ja innovatiivista asennetta, Jussi pohtii. 

Hyppy startup-maailmaan oli Jussilta rohkea ja ennakkoluuloton mutta harkittu päätös, jossa painoivat mahdollisuudet vaikuttaa, oppia ja menestyä: 

– Fiberwoodilla on todella ammattitaitoinen tiimi ja hyvä potentiaali kasvaa merkittäväksi toimijaksi. Omalla tekemiselläni pystyn vaikuttamaan yrityksen tulevaisuuden menestykseen. Haluan viedä yhteiskuntaa eteenpäin ja jättää maailman parempaan kuntoon kuin missä sen perimme. 

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tiedon seuraavista askelistamme ensimmäisenä!