Business Finlandilta rahoitus From Dust2Value – ja Gray2Green -hankkeille

Onko puunjalostusteollisuudessa syntyvällä pölyllä mitään arvoa? Kyllä, jos siitä voidaan tehdä uutta raaka-ainetta. Uudet hankkeet tähtäävät arvokkaan biomassan saamiseksi hyötykäyttöön.

Mirka SHAPE Ecosystem ja kumppanit ovat saaneet Business Finlandin rahoituksen T&K-hankkeelle From Dust to Value (D2V) – Circular bio-based residues. Samalla rahoituksen sai myös Fiberwoodin innovatiivinen kumppanuushanke Gray2Green.

Mirka on luonut ainutlaatuisen poikkitieteellisen ekosysteemin, jossa se yhdessä suomalaisten teollisuuskumppanien kanssa kehittää uusia innovatiivisia ratkaisuja vihreän siirtymän tueksi. SHAPE-ekosysteemin Sustainable Materials -fokusalueeseen kuuluvan D2V-hankkeen tavoitteena on kehittää kestävä arvoketju puupohjaisista sivuvirroista lisäarvoa tuottaviin biopohjaisiin tuotteisiin, kuten dispergointiaineisiin, puuliimoihin, sideaineisiin ja pinnoitteisiin, termoplastisiin biokomposiitteihin ja kuitupohjaisiin eristemateriaaleihin.

Tavoitteena 100-prosenttisesti puusta peräisin olevat raaka-aineet

Tuotekehityksessään Fiberwood on sitoutunut muovittomuuteen, mutta vielä on tehtävä pieniä kompromisseja lisäaineiden biopohjaisuuden suhteen.

– Fiberwoodin tähtäimessä on kehittää ensimmäinen täysin puupohjainen rakennuseristemateriaali markkinoille, kertoo CTO Karita Kinnunen-Raudaskoski.

– Gray2Green-kumppanuushankkeessamme teemme yhteistyötä D2V:n kanssa, mutta testaamme myös muita ratkaisuja saadaksemme tarvittavat biopohjaiset prosessi- ja lisäaineet tuotantoomme.

Fiberwoodilla on suuret odotukset hankkeille.

– Hyviä tuloksia on lupa odottaakin, sillä osallistujat edustavat parasta tietämystä.

From Dust to Value -kumppanit: Åbo Akademi, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Montinutra Ltd, Kiilto, GVK Coating Technology Oy, Durat, Cajo Technologies, Woodly ja Mirka.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Roadmap: Shaping the Green Transition with net carbon negative surfaces, lue lisää>>

Dust will become a raw material in Åbo Akademi University’s new project, lue lisää >>

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tiedon seuraavista askelistamme ensimmäisenä!