Fiberwoodin vuosi 2023 havunkuoressa

Havumetsät, Pohjolan ikivihreät aarteet, symboloivat suomalaisille sisukkuutta ja lujuutta. Havumetsien katveessa suomalaiset kulkijat ovat vuosisatojen ajan löytäneet suojaa sekä rauhan ja yhteyden luontoon. Hiljainen kauneus on inspiroinut niin runoilijoita ja taiteilijoita kuin myös rakennusalan ammattilaisia.

Kuusen ja männyn suosio rakennusmateriaalina piilee keveydessä, tasalaatuisuudessa ja helpossa työstettävyydessä. Männyn tiheä sydänpuu ja kuusen keveä rakenne tekevät niistä ihanteellisia valintoja monenlaisiin rakennushankkeisiin. Luonnollinen kestävyys ja kyky ikääntyä arvokkaasti tekevät niistä nappivalinnan niin perinteisessä rakentamisessa kuin modernissakin arkkitehtuurissa.

Havumetsästä alkoi Fiberwoodinkin tarina vuonna 2019. Polttoon menevistä metsäteollisuuden sivuvirroista, jos tarkkoja ollaan. Mitä jos hukkaa ei poltettaisikaan energiaksi? Voisimmeko hyödyntää puuhakkeen eristämään koteja ja suojaamaan kuljetettavia materiaaleja kestävämmällä tavalla? Fiberwoodin perustajat vastasivat kyllä, ja tarttuivat haasteeseen.

Puu- ja luonnonkuitupohjaisen, fossiilivapaan eriste- ja pakkaussuojamateriaalin kehittäminen on edennyt nyt siihen pisteeseen, että käynnissä on yhteisiä tuotekehityshankkeita asiakkaidemme kanssa.

Askeleita eteen- ja välillä taaksepäin, mutta oikeaan suuntaan

Startup-yrityksessä maailma ei tule valmiiksi täksi jouluksi eikä seuraavaksikaan, mutta välitilinpäätös lienee paikallaan. Meille kulunut vuosi on ollut merkittävä monella tapaa: Saimme keväällä tärkeän rahoituksen, jonka turvin olemme voineet rekrytoida avainhenkilöitä ja suunnitella jatkuvatoimista koelinjaa, jonka tarkoitus on varmistaa tuotantomittakaavaisen linjan teknologiset ratkaisut.

Olemme solmineet tärkeitä asiakassuhteita ja käynnistäneet tulevaisuuttamme määrittäviä tuotekehityshankkeita. Tiimimme on kasvanut kokeneilla asiantuntijoilla, jotka tuntevat markkinoiden toimintatavat ja asiakasvaatimukset. Lisäksi meille on tänä vuonna avautunut se, kuinka moniin eri tuotetyyppeihin teknologiamme soveltuu.

Kaikki täytyy sovittaa yhteen: tiimi, materiaaliteknologia, tuotantoteknologia, rahoitus, osaaminen ja potentiaaliset asiakkaat. Monessa onnistuimme, yhtä monessa on vielä kehitettävää.

Insinööritermein onnistuimme tuotekehitys- ja tuotantoparametrien ratkaisussa, ja saavutimme tälle vuodelle tavoitteeksi asetetun MVP-tason useilla tuotealueilla. Matkalla on kohdattu kysymysmerkkejä ja suoranaisia ongelmia esimerkiksi materiaalikoostumuksen suhteen, mutta propellipäämme ovat saaneet niistä vain lisää vauhtia. Ilokseni voin kertoa, että useat puukuitupohjaiset eristemateriaalimme vastaavat sitkeän työn ansiosta nyt perusteknisesti markkinavaatimuksia, vaikka hiottavaa tietysti riittää.

Vuosi 2023 on ollut erittäin haastavaa aikaa kaikille talouden toimijoille. Startupit ovat usein joustavampia ja kykenevät nopeampaan sopeutumiseen muuttuvissa olosuhteissa verrattuna suurempiin yrityksiin. Tämä joustavuus voi olla kaltaisillemme yrityksille valtti, kun talouden suunta toivottavasti ensi kevään mittaan kääntyy.

Fiberwoodia erilaisiin rakenteisiin vuonna 2024

Ensi vuoden aikana tavoitteemme on saada uusi koelinja Keravalla käyntiin. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme toimittaa asiakkaille kaupallisesti kelpaavia tuotepilotointieriä, joita asiakkaat voivat käyttää vuorostaan omissa piloteissaan. Valmiita tuotteita virtaa kaupallisille markkinoille näillä näkymin noin 1,5–2 vuoden kuluttua.

Metsä on osa suomalaista sielunmaisemaa, ja me ylpeästi osaltamme edesautamme havupuun ja muiden luonnonkuitujen hyötykäyttöä ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Olemme kiitollisia tuestanne ja luottamuksestanne, ja sitoudumme jatkamaan sitkeän kehitystyön tiellä kohti fossiilivapaata rakentamista sekä samalla myös muovitonta ja maatuvaa pakkaamista.

Rauhallista joulua ja menestystä vuoteen 2024!

Tage Johansson
Toimitusjohtaja

Tilaa uutiskirjeemme ja saat tiedon seuraavista askelistamme ensimmäisenä!