Lisää haasteita. Ja kunnianhimoa. Niitä rakennusala Kimmo Huttusen mielestä kaipaa. Keväällä 2023 tuli puhelu, joka johti uuteen työpaikkaan Fiberwoodilla, ja nyt on molempia tarjolla yllin kyllin. Fossil Free -sarjamme asiantuntijaesittelyissä on vuorossa Kimmo Huttunen, Fiberwoodin tuotehallinnasta ja teknisestä myynnistä vastaava johtaja.
Vuosituhat oli juuri vaihtunut, kun vastavalmistunut rakennusinsinööri sai työpaikan kotimaisen perheyrityksen rakennustuotevalikoiman teknisenä neuvojana. Sitä seurasi 14 vuoden rupeama kansainvälisen konsernin rakennuseristeiden tuotepäällikkönä, vientipäällikkönä ja myyntipäällikkönä, paluu ensimmäisen työnantajan palvelukseen tuotehallintaorganisaation vetäjäksi sekä hyppy startup-maailmaan.
Fiberwoodissa yhdistyy monta Kimmolle tärkeää asiaa: ympäristöarvot, insinööriosaaminen ja innovaatiot.
– Työ osuu ydinosaamiseeni eli uusien teknisten ratkaisujen avaamiin rakennusteknisiin mahdollisuuksiin ja rakenteelliseen energiatehokkuuteen, rakennusfysiikkaa unohtamatta. Myös kiertotalous, resurssitehokkuus ja biodiversiteetti ovat isoja kysymyksiä, joihin vaikuttaminen työn kautta palkitsee. Jos voimme minimoida hukkaa ja hyödyntää sivuvirtoja, jotka muuten poltettaisiin energiaksi, ratkaisemme osaltamme rakennusteollisuudenkin ongelmia, Kimmo kertoo.
Innovaatiosta uudeksi normaaliksi vuoropuhelun voimalla
Uuden kehittäminen ja tuotekehitystiimeissä vaikuttaminen on aina innostanut Kimmoa. Hän on tottunut toimimaan organisaatioiden solmukohdassa: ymmärtämään yhtä lailla materiaalin käyttäjiä kuin sen valmistusprosessia ja toimimaan tulkkina tuotekehityksen, myynnin ja asiakkaiden välimaastossa. Kokemusta on myös siitä, mistä nurkasta mennään sisään ja millä argumenteilla muutokset myydään, kun asiakkaina on ollut rakennuttajia, suunnittelijoita ja muita tahoja, jotka eivät osta tuotetta suoraan vaan vaikuttavat alaan tuotteiden spesifikaatioiden kautta.
Kimmon verkostot ja kyky vuoropuheluun sidosryhmien kanssa ovat tulleet tarpeeseen, kun Fiberwood on lähtenyt tuomaan vakiintuneille markkinoille uudenlaista ratkaisua, jonka kärjessä on pieni ympäristöjalanjälki. On ymmärrettävä markkinan vaatimukset ja tekniset perusteet, joilla tuotetta myydään, sekä miten tuotetta kehitetään asiakkaan toivomaan suuntaan.
– Esimerkiksi suunnittelijat ovat kiinnostuneita eristeen teknisistä ja mitattavista ominaisuuksista eli standardeilla mitatusta suorituskyvystä, kun taas tuotteiden loppukäyttäjät enemmän siitä, miten tuote asennetaan ja miltä se asennettaessa tuntuu. Myös regulaatiosta seuraa vaatimuksia paloturvallisuuden, lämmöneristyskyvyn ja kosteudenkestävyyden suhteen. Näitä eri tahoilta tulevia tarpeita ja odotuksia välitän tuotekehitykselle, Kimmo kertoo.
Nyt on painettava kaasua – maapallo ei odota
Uusien käytäntöjen omaksuminen ja niiden vakiintuminen osaksi kokonaista toimialaa on hidasta. Aika kuitenkin juoksee eikä ilmastonmuutos odota, kunnes ihminen ilmoittaa olevansa valmis muutokseen. Vauhdin hitaus ja rakennusalan konservatiivisuus onkin ollut Kimmosta turhauttavaa.
– Rakennusala kaipaa haasteita kehittyäkseen, mielestäni alalta on puuttunut kunnianhimoa. Muutostarvetta ei pitäisi nähdä aina vain välttämättömänä, ylhäältä ohjattuna minimisuorituksena, jonka ylittäminen juuri ja juuri riittää, vaan pitäisi ymmärtää rakennusten pitkäikäisyydestä syntyvä pitkälle tulevaisuuteen vaikuttava ympäristövastuu. Ei ole järkevää myydä tuotetta, joka täyttää määräykset tänään vuonna 2024, vaan pitää katsoa pidemmälle ja tarjota jotain, jota ei tarvitse hävetä vuonna 2124. Roolissani Fiberwoodilla voin vaikuttaa, mennä etunenässä ja näyttää mallia, miten asioita voi tehdä eri tavalla kuin ennen.
Valoa tunnelin päässä kuitenkin on. Kimmon tuntuma on, että markkinat ovat ymmärtäneet, että muutosta vastaan ei voi enää tapella:
– Kiinnostusta Fiberwoodin ratkaisulle ilmenee ei pelkästään puurakentamisen parissa, vaan myös teräs- ja betonirakentamisen toimijat ovat jo mukana vihreässä siirtymässä. Hyvinkin konservatiiviset, energiaintensiiviset ja hiiliraskaat teollisuudenalat tekevät kaksin käsin töitä löytääkseen kestävämpiä ratkaisuja.
Tuotekehitysspesialistille on innostavaa olla ympäristössä, jossa joka kulman takana näkyy uusia mahdollisuuksia. Uudet oivallukset ratkaisuista, jotka voisivat toimia, tuovat Kimmolle onnistumisen kokemuksia. Palkitsevaa on myös vastaanotto, jolla Fiberwoodin innovaatio otetaan vastaan:
– Olemme monella eri kulmalla kiinni ympäristöystävällisyydessä, ja hiilijalanjälkikysymykset ovat muutoksen ajureita yhä useammassa paikassa. Asiakkaat ovat todella kiinnostuneita yrityksestämme, tuotteistamme ja siitä, miten ne voisivat vaikuttaa heidän bisnekseensä.